Nasiona chia zyskały w ostatnich latach dużą popularność. Obecnie można znaleźć je w wielu popularnych sklepach, a wiele osób prowadzących zdrowy tryb życia wprowadziło je na stałe do swojego jadłospisu. Jednym z najbardziej znanych dań z tego składnika jest pudding. Jak go przyrządzić i dlaczego warto jeść nasiona chia?
Nasiona chia – wartości odżywcze
Dlaczego tak wiele osób zdecydowało się na wprowadzenie nasion chia na stałe do swojej diety? Choć oczywiście walory smakowe tego produktu są niezwykle ważne, priorytetową kwestią są wartości odżywcze. Chia to doskonałe źródło białka, sprawdza się więc dobrze w jadłospisie wegetarian i wegan. Dzięki dużej ilości błonnika, kwasom tłuszczowym, witaminom z grupy B i E, dużej zawartości wapnia, fosforu i magnezu, wpływają dobroczynnie na funkcjonowanie całego organizmu. Uznaje się, że ich regularne spożywanie może w widocznym stopniu opóźnić procesy starzenia się skóry. Wielu dietetyków poleca nasiona chia jako składnik diety redukcyjnej – dzięki dużej zawartości błonnika zapewniają uczucie sytości przez długi czas.
Pudding chia z mango
Doskonałą kompozycją smakową jest połączenie puddingu chia z owocami mango. Do przygotowania tego deseru niezbędna będzie szklanka mleka, 4 łyżki nasion chia, serek mascarpone i 1 duże mango (lub dwa mniejsze). Pierwszy krok polega na wymieszaniu mleka z nasionami. Całość należy następnie włożyć do lodówki i zostawić na kilka godzin. Aby zaoszczędzić czas, można zrobić to wieczorem, a gotowe danie zjeść na śniadanie. Kolejnym etapem będzie wymieszanie serka mascarpone z napęczniałymi już nasionami. Umyte i obrane mango można zblendować na gładko, a w przypadku braku czasu dobrą opcją będzie skorzystanie z gotowej pulpy z mango dostępnej w wielu sklepach.
Aby przygotowane danie było estetyczne, warto wykorzystać pucharki deserowe. Na ich dnie najlepiej umieścić pudding, a na wierzchu – sos z mango.
Kokosowy pudding chia
Kolejna propozycja to pudding chia z owocami i kokosem. Zamiast mleka użyć należy w tym przypadku mleczka kokosowego. Do przygotowania deseru przydadzą się też daktyle, szpinak i ulubione owoce. Aby danie było słodsze, można wykorzystać syrop z agawy. Pierwszym etapem będzie zblendowanie mleczka kokosowego, suchego szpinaku i daktyli. Stworzonym płynem należy zalać nasiona chia. Po kilku godzinach można przelać całość do estetycznego naczynia, które można znaleźć w sklepie internetowym pucharydeserowe.pl, a następnie przyozdobić wiórkami kokosowymi i wybranymi owocami.
Pudding chia z sosem wiśniowym
Pudding chia z sosem wiśniowym to niewielka modyfikacja puddingu kokosowego. Bazę również można przygotować, wykorzystując mleczko kokosowe. Ciekawym dodatkiem może okazać się naturalny ekstrakt waniliowy, który nada deserowi specyficznego smaku. Kluczem do sukcesu będzie tutaj przygotowanie smacznego sosu. Będą do tego potrzebne mrożone wiśnie i nasiona chia. Rozmrożone w garnku wiśnie należy zblendować, a następnie dokładnie wymieszać z niewielką ilością nasion. Tak przygotowana masa będzie doskonale współgrać z bazą puddingu chia. W pucharku najlepiej układać na przemian warstwę z chia i mleczka kokosowego, a następnie sos wiśniowy. Aby efekt był kompletny, całość można uzupełnić ulubionymi owocami jagodowymi. Sprawdzą się m.in borówki, truskawki czy maliny.