Woda jako główny substrat w produkcji kawy z ekspresu

Woda jako główny substrat w produkcji kawy z ekspresu

You are currently viewing Woda jako główny substrat w produkcji kawy z ekspresu

Woda jest jedną z najważniejszych rzeczy na całym świecie. Codziennie wykorzystywana jest przez każdego człowieka w wykonywaniu najbardziej rozmaitych czynności. Jedną z nich jest produkcja kawy współpracując z dobrze skomponowanym ekspresem. Wiele klientów prywatnych zakupuje domowy ekspres do kawy spełniając swoje marzenie o idealnie wykonanej, aromatycznej, małej czarnej we własnym domowym zaciszu. Jednak zdarza się, że kawa odbiega smakiem i zapachem od tej z przydrożnej, ulubionej kawiarni. Co może być tego przyczyną – może to jakość ziaren kawy, a może kiepski ekspres do kawy? Tak naprawdę zdarza się, że żadna z tych rzeczy nie jest przyczyną kawy niskich lotów. Może nią być zanieczyszczona woda wlewana do nieprzygotowanego ekspresu…

 

Przygotowanie ekspresu do filtrowania wody

 

Niska jakość wody kranowej to odwieczny problem panujący w nawet najbardziej rozwiniętych krajach. Woda do każdego domu bądź mieszkania dopływa za pośrednictwem systemu rur, które należy czyścić i utrzymywać w dobrym stanie. W przeciwnym razie jakość mikrobiologiczna wody może zostać zachwiana, a do tego nie można dopuścić! Dlatego podczas czyszczenia rur wodociągowych często do wody dostają się cząsteczki chloru czy nawet metale ciężkie. Z perspektywy uzyskania idealnego aromatu kawy chlor jest największym wrogiem. Pogarsza on zarówno smak jak i zapach kawy sprawiając, że po prostu nie chce się jej pić.

 

Rozwiązaniem tej sytuacji jest aplikacja filtra wody do domowego ekspresu do kawy. Bardzo dobrym przykładem może być filtr do ekspresu DeLonghi, który montowany jest pod zbiornikiem na wodę w każdym, firmowym ekspresie do kawy. To miejsce nie jest wybrane przypadkiem. Woda oczyszczana jest już na początku swojej drogi chroniąc ekspres przed niekorzystnym działaniem różnorodnych zanieczyszczeń (w tym cząsteczek chloru). Zawsze przed rozpoczęciem wykonywania małej czarnej warto jest przeanalizować stopień użyteczności filtra i gdy przyjdzie czas wymienić go na nowy. Jeżeli dany ekspres nie posiada takiego wskaźnika z reguły filtr wymienia się co około 8 tygodni.

 

Co jeszcze może zagwarantować filtr do ekspresu DeLonghi?

 

Jak wiadomo nawet niewielki, domowy ekspres do kawy jest często sporym wydatkiem. W wyniku tego już po zakupieniu ekspresu warto dbać o jego funkcjonalność. Dzięki pewnym działaniom ekspres do kawy może być jeszcze efektywniejszy i przez dłuższy czas służyć swoim właścicielom. Jednym z najgorszych wrogów każdego domowego ekspresu do kawy jest uporczywe odkładanie się kamienia w formie białego osadu. Najczęściej obejmuje on stalowe elementy wewnętrze ekspresu komplikując mu jego zadanie. Przykładowo objęcie grzałki ekspresu do kawy kamieniem sprawia, że woda trudniej się nagrzewa. W konsekwencji tego ekspres musi pobierać większe ilości energii ryzykując zwarciem i uszkodzeniami wewnętrznymi. Filtr do ekspresu DeLonghi również potrafi zabezpieczyć ekspres przed kamieniem! Jak to się dzieje?

 

Ograniczenie odkładania się kamienia dzięki filtrowi wody do ekspresu DeLonghi

 

Filtr wody do ekspresu zbudowany jest między innymi z żywicy jonowymiennej, która jest najlepszą ochroną przed powstawaniem kamienia w ekspresie. Działa ona jeszcze przed dostaniem się wody do obudowy ekspresu. W trakcie przechodzenia jej przez filtr żywica jonowymienna zmniejsza stężenie soli powodujących wytrącanie się kamienia. Mówiąc prościej jej działanie opiera się na redukcji ilości składników, z których powstaje kamień. W konsekwencji takiego działania nie wytrąca się on w postaci osadu we wnętrzu ekspresu chroniąc go przed uszkodzeniami. Zmniejszenie twardości wody zwane jest również zmiękczeniem wody i jest szeroko wykorzystywane nie tylko w ekspresach do kawy, ale również w żelazkach czy czajnikach elektrycznych.

 

Dopasowanie filtra do domowego ekspresu

 

Ostatnim elementem, na który warto zwrócić uwagę jest dopasowanie filtra do domowego ekspresu do kawy. Każdy z nich różni się pod względem budowy, a więc kompatybilności z danym rodzajem filtra. Chcąc być pewnym wyboru zawsze warto przeanalizować przeznaczenie filtra, które widnieje na stronie/opakowaniu produktu. Tam znajdują się modele ekspresów, do których można zastosować dany filtr.