Czy kawa z ekspresu kolbowego ma lepszy smak niż z automatycznego?

Czy kawa z ekspresu kolbowego ma lepszy smak niż z automatycznego?

You are currently viewing Czy kawa z ekspresu kolbowego ma lepszy smak niż z automatycznego?

Dla wielu z nas codzienne picie kawy stanowi ważny rytuał. Rano dodaje nam energii, natomiast w trakcie dnia stanowi sposób na odprężenie. Na smak (przeważnie) czarnego napoju bezpośrednio wpływa technika parzenia. Wiele osób zastanawia się, czy kawa przygotowywana w ekspresie kolbowym smakuje inaczej niż ta z automatycznego urządzania. Przyjrzyjmy się temu problemowi.

Jak działa ekspres kolbowy?

Ekspresy kolbowe, nazywane także ciśnieniowymi, odznaczają się prostym mechanizmem działania. Głównym elementem ekspresu pozostaje kolba, czyli pojemnik na zmielone ziarna. Zbiornik podpięty jest jednocześnie do grupy zaparzającej. Samo przygotowanie napoju odbywa się w wyniku uderzania wody pod silnym ciśnieniem w zmielone ziarna kawy. Woda przepływa przez zbiornik przez kilkanaście sekund, trafiając następnie do filiżanki.

Ekspres kolbowy jest przy tym urządzeniem manualnym. Oznacza to, że samodzielnie trzeba je obsługiwać. Samo przygotowanie napoju jest jednak wyjątkowo proste i intuicyjne. Wiele osób zastanawia się, czy korzystanie z ekspresu kolbowego zmienia smak napoju. Warto pamiętać o tym, że ostateczny smak kawy zależy od wielu czynników, w tym od ciśnienia i rodzaju wody, stopnia palenia ziaren, grubości zmielenia, czas kontaktu kawy z wodą. Najważniejszy jest jednak kluczowy czynnik, o którym łatwo zapomnieć, skupiając się na wyborze urządzenia często za kilka tysięcy złotych – kawa do ekspresu. Jeśli wybierzemy dobrej jakości ziarno (np. „single origin”, czyli z konkretnego regionu świata), kawa przygotowana w automatycznym ekspresie poza konkretnym smakiem cechować będzie się powtarzalnością i przewidywalnością.

Jakie są zalety automatycznego ekspresu do kawy?

Alternatywą dla kolbowych ekspresów do kawy są automatyczne urządzenia, które wyróżniają się bezobsługowym działaniem. Przygotowanie odbywa się poprzez wybór odpowiedniego rodzaju napoju z panelu sterowania. Urządzenie zapewnia wysoką końcową jakość kawy. Ekspres jednorazowo mieli jedynie potrzebną liczbę ziaren, dzięki czemu kawa zachowuje swój aromat i bogaty smak. Ekspres dobiera dodatkowo optymalną ilość wody i mleka, przez co doskonale sprawdzi się w przypadku osób ceniących naprawdę dobrą kawę.

W przeciwieństwie do ekspresu kolbowego nie wymaga przy tym wiedzy w zakresie parzenia i dopasowywania poszczególnych parametrów. Z drugiej strony ogranicza możliwość eksperymentowania ze smakiem, co stanowi ważną zaletę manualnych modeli. Automatyczny ekspres do kawy pozwala na przygotowanie wielu rodzajów napojów w zależności od zaawansowania modelu. Możesz jednocześnie dopasować sprzęt do swoich preferencji. Na rynku znajdziesz zarówno ekspresy na kawę sypaną, jak i wygodne kapsułki.

Jaką kawę do ekspresu wybrać?

Niezależnie od rodzaju wybranego ekspresu kluczowe znaczenie ma to, jaka kawa ziarnista została do niego wybrana. W zależności od swoich preferencji możesz zdecydować się na zakup określonego gatunku ziaren lub mieszanki, w których znajdziesz różne odmiany kawy. W pierwszej kolejności wybierz gatunek. Na rynku znajdziesz przede wszystkim delikatną w smaku arabikę, która wyróżnia się złożoną kompozycją aromatów oraz lekko cierpką robustę o wyższej zawartości kofeiny. Warto pamiętać o tym, że najlepsze kawy powinny mieć przy tym zrównoważony stosunek goryczy i kwasowości. Użytkownicy ekspresów kolbowych powinni kierować się w stronę ziaren ciemno lub średnio palonych. Najlepiej sprawdzą się te z regionów Brazylii, Kolumbii oraz Gwatemali.