Kolbowe ekspresy do kawy – liczy się jakość

Kolbowe ekspresy do kawy – liczy się jakość

You are currently viewing Kolbowe ekspresy do kawy – liczy się jakość
Professional barista preparing coffee with coffee machine

Jaka kawa smakuje najlepiej? Na intensywność smaku i aromatu wpływa nie tylko rodzaj ziaren, ale także, a może przede wszystkim, sposób parzenia. Bariści są zgodni – najlepszą kawę parzy się w ekspresie kolbowym, chociaż jego obsługa jest trudniejsza niż klasycznego automatu do parzenia kawy.

Gdzie sprawdzi się kolbowy ekspres do kawy?

Kolbowe ekspresy do kawy – coffee-style.pl nie są tak ekspresowe, jak automaty, a ich obsługa nie sprowadza się do naciśnięcia jednego lub dwóch przycisków. Nie sprawdzą się więc w biurach czy na stacjach benzynowych, za to będą doskonałym wyborem do lokali gastronomicznych. Co prawda na kawę trzeba poczekać deczko dłużej niż minutę, ale warto zaryzykować – klienci będą wracać, bo kawa o wyjątkowo aksamitnym smaku i działającym na wyobraźnię aromacie jest czymś, czemu trudno się oprzeć.

Kolbowy ekspres do kawy to początek, co jeszcze będzie potrzebne?

Kolbowy ekspres do kawy zasadniczy przygotowuje tylko jeden rodzaj kawy – espresso. Jego jakość i intensywność będzie oczywiście zależała od rodzaju i ilości użytej kawy, jednak w ekspresie kolbowy nie przygotujemy cappuccino. Właśnie dlatego, decydując się na kolbowy ekspres do lokalu gastronomicznego, trzeba pamiętać o akcesoriach dodatkowych – młynku do kawy i zestawie do spieniania mleka.

Jak wybrać ekspres kolbowy do gastronomii?

Ekspres do kawy gastronomiczny – coffee-style.pl to najlepsza odpowiedź na pytanie o dobry ekspres. Oferta jest bardzo różnorodna, a fachowe doradztwo pozwoli dopasować ekspres zarówno do małego bistro, jak i dużej kawiarni w galerii handlowej.

O wydajności ekspresu kolbowego decyduje przede wszystkim liczba kolb. Tam, gdzie zapotrzebowanie jest mniejsze, wystarczą dwie. W lokalach o bardziej nasilonym ruchu lepiej postawić na ekspres mający co najmniej cztery kolby. Profesjonalne ekspresy mogą mieć ich nawet sześć.

Moc ekspresu i wielkość zbiornika na wodę to kolejne elementy, które mają wpływ na wydajność. Im większa moc, tym krótszy czas parzenia kawy. Z kolei wielkość zbiornika określa, ile kaw można zrobić bez dolewania wody.

Ciężar ekspresu kryje w sobie cenną wiedzę – im cięższe urządzenie, tym więcej w nim elementów zrobionych z trwałych materiałów. Lekki ekspres to głównie plastik i aluminium, ciężki – stal i miedź. Ten drugi będzie bardziej odporny na zmęczenie materiału i uszkodzenia mechaniczne.