Gastronomia to bardzo wymagająca branża, a sukces danego lokalu bardzo często uzależniony jest od detali. Bez względu na to, czy prowadzimy elegancką restaurację czy niewielką pizzerię, jedna rzecz pozostaje niezmienna – świeżość oraz wyjątkowy smak serwowanych posiłków ma kluczowe znaczenie. W tym celu wszelkie produkty spożywcze muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach. Mięsa, ryby albo mrożonki wymagają niskich temperatur, by zachować swoją świeżość i przydatność do spożycia.
Stoły chłodnicze do pizzy to specjalne urządzenia, które z jednej strony są miejscem do przechowywania żywności w niskiej temperaturze, a z drugiej – stanowią dodatkową przestrzeń do pracy. Nie tylko pozwalają gromadzić zapasy w bezpiecznych warunkach, ale też znacznie podnoszą komfort codziennej pracy. Jakie zalety posiadają zatem stoły chłodnicze do pizzy i dlaczego stanowią korzystną inwestycję?
Stoły chłodnicze i ich zastosowanie w gastronomii
Stoły chłodnicze to profesjonalne urządzenia, które stanowią niezbędne wyposażenie wielu lokali gastronomicznych. Nie może ich zabraknąć między innymi w restauracjach, barach, firmach cateringowych, stołówkach, czy właśnie pizzeriach. Trzeba podkreślić, że włoska kuchnia cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością, a jej najbardziej znana potrawa serwowana jest w różnych wariantach.
Stoły chłodnicze do pizzy wyposażone są w specjalne nadstawki na pojemniki GN. Można w nich zmieścić wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pizzy – plasterki pomidora, oliwki, starty ser albo salami. Dzięki temu wszystko jest zawsze pod ręką, a my nie musimy tracić czasu na to, aby szukać ich w lodówkach. Ponadto, duży blat roboczy będzie idealny do wyrabiania ciasta, a następnie układania na nim składników.
Zalety stołów chłodniczych w pizzeriach i nie tylko
Stoły chłodnicze to nie tylko miejsce do przechowywania produktów spożywczych i dodatkowy blat roboczy. Dzięki nim można znacznie przyspieszyć codzienną pracę, a co za tym idzie – skrócić czas potrzebny na wydanie posiłków. Dzięki takim urządzeniom chłodniczym wszystkie potrzebne składniki mamy zawsze na wyciągnięcie ręki.
Takie rozwiązania doskonale sprawdzają się w lokalach, gdzie przyrządza się szybkie przekąski, jak kanapki, sałatki i przekąski, które można zabrać ze sobą na wynos. Stoły chłodnicze dostępne są w różnych rozmiarach, zatem nie ma problemu z tym, aby dopasować je do specyfiki danego miejsca.
Wyposażone mogą być też (co już zostało podkreślone) w specjalne nadstawki na pojemniki GN (bardzo często wykorzystywane w gastronomii). Można w nich trzymać wędliny, oliwki, pokrojone warzywa, starty ser i wiele innych niezbędnych dodatków. Pozwoli nam to znacznie rozsądniej gospodarować zapasami, bez marnowania i wyrzucania żywności. Stół chłodniczy to urządzenie wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Będzie zatem odporny na intensywne użytkowanie, uszkodzenia czy też korozję. Jest ponadto łatwy w czyszczeniu, a jak wiadomo zachowanie wysokich standardów czystości jest kluczowe w każdym lokalu gastronomicznym.
Stoły chłodnicze a oferta restauracji – co warto wiedzieć?
Stół chłodniczy to również inwestycja, która pomoże nam znacznie poszerzyć ofertę serwowanych potraw. Jak wiadomo, wiele z nich wymaga nie tylko odpowiednich dodatków, ale także idealnego ciasta. Wspomniane urządzenie będzie niezastąpione, kiedy chcemy przygotować na przykład:
- idealne ciasto na pizzę;
- domowej roboty makarony;
- panini z włoskimi dodatkami w postaci rukoli, szynki, mozzarelli i nie tylko;
- kanapki inspirowane kuchniami z różnych stron świata.
Dopasowanie stołów chłodniczych do specyfiki lokalu gastronomicznego pozwoli nam w pełni wykorzystać jego możliwości, ułatwić pracę w kuchni, a także zwiększyć ofertę serwowanych potraw.