Komory szokowe – specyfika i zastosowanie

Komory szokowe – specyfika i zastosowanie

You are currently viewing Komory szokowe – specyfika i zastosowanie

Komory szokowe są ważnym narzędziem do przeprowadzania badań produktowych. Jak działają? Na co zwrócić uwagę przy ich wyborze?

Gwałtowne zmiany temperatur są jednym z głównych czynników mogących spowodować uszkodzenie lub utratę właściwości różnych produktów. Stanowią zagrożenie zarówno dla materiałów, jak i produktów spożywczych, kosmetyków lub leków. Dlatego w wielu branżach ważnym etapem badań produktowych jest sprawdzenie odporności na skoki temperatur. Wykonuje się je w komorach szokowych. Co warto wiedzieć o tych urządzeniach?

Komory szokowe – czym są i jak działają?

Komory szokowe są specyficznym typem komór klimatycznych. Ich konstrukcja oraz sposób działania są dostosowane pod kątem przeprowadzania badań szokowych. Polegają one na błyskawicznym schłodzeniu lub rozgrzaniu badanej próbki oraz porównaniu jej parametrów początkowych i końcowych. Jest to możliwe dzięki obecności ruchomego kosza, w którym umieszcza się próbkę. Po rozpoczęciu badania przesuwa się ona z jednej komory do drugiej, przy czym w każdej z nich panuje inna temperatura.

Najważniejsze zastosowania komór szokowych

Jak wspomnieliśmy na samym początku, odporność na skoki temperatur jest ważną cechą wielu produktów. Badanie szokowe ma znaczenie przede wszystkim w:

  • branży spożywczej: do badania potencjału poszczególnych surowców (np. owoców, warzyw, mięsa lub dań gotowych) do konserwacji metodami mrożenia i liofilizacji;
  • produkcji leków i kosmetyków: w celu określenia optymalnego sposobu przechowywania i transportu wyrobów;
  • przemyśle transportowym: do sprawdzenia odporności stopów i tworzyw stosowanych do produkcji np. samolotów, jednostek pływających lub pojazdów.

Komora szokowa. Jak wybrać odpowiedni model?

Zakup komory szokowej to duża inwestycja. Należy więc mieć pewność, że dany model jest dopasowany do potrzeb i specyfiki pracy laboratorium. Przy dokonywaniu wyboru największe znaczenie mają następujące czynniki:

  • wielkość kosza i komór;
  • zakres temperatur;
  • płynność ruchu kosza (zbyt wolny lub nie w pełni kontrolowany ruch może zaburzyć wyniki badań);
  • sterowanie (stabilne i wszechstronne oprogramowanie, komunikacja z urządzeniami zewnętrznymi oraz panel dotykowy z wyświetlaczem).

Oferta producentów jest na tyle zróżnicowana, że każdy użytkownik znajdzie odpowiedni model.